Wijnmakers
Als zelfstandige wijnimporteur werken we vooral samen met wijnhuizen die al generaties lang door dezelfde families geleid worden. Daarbij staan kwaliteit en authenticiteit voorop.
Als zelfstandige wijnimporteur werken we vooral samen met wijnhuizen die al generaties lang door dezelfde families geleid worden. Daarbij staan kwaliteit en authenticiteit voorop.
Familie Carneiro Wines. De wijnen worden gemaakt door wijnmaakster Cristiano Carneiro. De wijnen komen uit de streek Vinho Verde. Dit ligt ten Noordwesten van Portugal. In het noorden wordt de grens met Spanje gevormd door de rivier Minho, zuidelijk eindigt het 900 km2 grote gebied net onder de stad Porto. De winters zijn erg vochtig en zacht. De zomers zijn droog en warm |
Tot 1898 stond in de Rhônevallei de naam Bouachon gelijk aan de beste wijnvaten van de regio. Als wijnmaker kocht je je vaten bij de familie Bouachon in Châteauneuf du Pape. Deze wijnmakers hadden echter ook wel in de gaten dat de familie ook bedreven was in het selecteren van de beste druiven en het maken van smaakvolle wijnen voor andere wijnbedrijven. Men keek er dan ook niet vreemd van op dat de familie vanaf 1898 hun eigen vaten ging vullen met de beste selecties. Maison Bouachon is dan geboren. Vanaf dat moment werd al samenwerking gezocht met wijnbouwers uit de verschillende wijngebieden van de Rhône. Deze relaties zijn meestal langlopend en bestaan vaak al meerdere generaties. In 1936 komt de eerste AOC van Frankrijk mede door de expertise van Maison Bouachon tot stand. Het is niet verwonderlijk dat dit AOC Châteauneuf du Pape is. Gestaag groeit de capaciteit en de eigen kelders worden al snel te klein. Ook wordt er samenwerking gezocht met wijntelers in de noordelijke Rhône, zodat men de gehele Rhône reeks kan aanbieden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en wordt in praktijk gebracht door een aantal eigen top oenologen en wijnmakers
Tussen Verona en het iets noordelijker gelegen Vicenza, ligt het Italiaanse wijnhuis Giannitessari. Het is gebouwd op de expressie van drie omliggende terroirs, elk met zijn eigen kenmerken, elk met geheel eigen wijnen. Aan de basis van dit geografische drieluik ligt één en dezelfde passie: wijn.
Giannitessari is het wijnbedrijf van de familie Tessari, onder leiding van Gianni. Iets preciezer aangegeven, bevindt het wijnhuis zich in Roncà, in het hart van de Alpone-vallei in de provincie Verona.
De grootse Soave, weerspiegelt de vulkanische ondergrond van de kleigronden, de uitgebalanceerde rode wijnen komen van het Berici-heuvelgebied en de mousserende Lessini Durello met zijn mineraliteit en finesse stamtvan de Monte Lessini. Dat is het drieluik, kort samengevat per terroir. Zoals je vaker ziet bij Italiaanse wijnmakers: houdt men vast aan traditionele richtlijnen én is men tegelijkertijd altijd op zoek naar innovatie.
In 1963 zag Gianni het levenslicht in Brognoligo di Monteforte d’Alpone, prachtige plaatsnaam en… de gemeente met de hoogste dichtheid aan druivenstokken in Italië. Gianni begon al heel jong te werken in de wijngaarden van zijn familie. Een paar hectaren, met alleen garganega. Na zijn agrarische opleiding ging hij in de wijnkelder aan de slag om te experimenteren, gedreven door wat geen boek je leren kan: passie, nieuwsgierigheid en de wil om nieuwe dingen te ontdekken.
Begin jaren 80 begon hij het avontuur met zijn boer die hun Soaves op de wereldmarkt zou brengen. Het waren jaren van groot succes voor de Italiaanse wijn. Maar de weg naar succes wordt alleen bewandeld door compromisloos streven naar kwaliteit. Voor die enkelingen die zich daaraan hielden, gingen alle deuren open. Gianni en zijn wijnen kunnen bogen op alleen al 14 keer Tre Bicchieri, de hoogste beoordeling door Gambero Rosso.
Het bewerken van verschillende wijngaarden met uiteenlopende terroirs was en is een uitdaging. Inmiddels gaat het om 55 hectaren in drie DOC’s: Roncà, Soave en Sarego. In de moderne wijnkelder van 7.000 vierkante meter produceert Giannitessari zo’n 350 duizend flessen per jaar, verdeeld over 15 soorten wijn. Gianni ziet zichzelf als een beeldhouwer met een groot blok marmer die precies weet wáár in dat ruwe materiaal het kunstwerk verborgen zit en dat alleen door hem bevrijd kan worden. Zo werkt hij aan zijn wijn, ziet het potentieel van het land en de druiven en haalt daar het maximale uit. Waarvan akte.
In het midden van de Moezel ligt Lieser, dicht bij Bernkastel, dit is de thuisbasis van het acht hectare tellende wijngoed van Axel Pauly. Sinds 2009 is Axel de derde generatie die verantwoording draagt voor het familiewijngoed. Zijn grootvader was naast wijnboer nog visser in diezelfde Moezel.
Zijn liefde voor deze plek gaat zo ver dat toen Axel Pauly na zijn stages in Californië en Nieuw-Zeeland terugkwam en door zijn vader van het vliegveld in Frankfurt gehaald werd, hij hem vroeg bij aankomst aan de Moezel even te stoppen. “Ik dacht dat ik gewerkt had in de twee mooiste wijngebieden van de wereld, maar de Moezel is het allermooist” dit zei hij terwijl hij de schoonheid van het dal met de zonovergoten druivenstokken bekeek. Dit was het moment waarop hij besloot hier nooit meer weg te gaan. Wijnboeren die wijngaarden op de steile hellingen aan de moezel hebben zijn ‘helden’ zei de grootvader van Axel Pauly reeds. Wanneer Axel Pauly in de wijnberg Niederberg-Helden staat voelt hij precies dat; namelijk ‘trots’. De wereld om ons heen veranderd maar de Moezel en haar ongelofelijk mooie maar steile hellingen veranderen niet zo snel. En dat moet vooral zo blijven.
Natuurlijk kwam hij ook met goede ideeën terug van zijn stages, niet alleen qua ontwikkeling van wijntechnieken maar ook wat marketing betreft. Zo stelt het huidige etiket niet alleen een Moezellandschap voor maar wanneer je de fles 90° draait ontdek je de gezichtsprofielen van de drie generaties wijnboeren: Peter, Rudolf en Axel Pauly. Ondanks alles blijft hij trouw aan de identiteit van zijn geboortegrond; wijn met een regionaal karakter, licht en met de typische moezel leisteen als kenmerk.